Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011



Παρασκευή 24/6/2011
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΑΖΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Ο οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης ήταν ο κεντρικός ομιλιτής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία 23ης Μαρτίου στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των αγανακτισμένων πολιτών της Καλαμάτας. Ο γνωστός για τις θέσεις του οικονομολόγος στην ομιλία του ανέπτυξε το σκεπτικό του τόσο για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για το μέλλον των κινητοποιήσεων των πολιτών. Σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Καζάκης :

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τα 50 δις των αποκρατικοποιήσεων αντιστοιχούν σε δημόσιο πλούτο που υπερβαίνει τα 120 – 130 δις ευρώ. Δηλαδή η Ελληνική κυβέρνηση ή το Ελληνικό κράτος με τα 50 δις ευρώ αποφασίζει να εκποιήσει το μισό ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας μας. Που θα εκποιηθεί αυτό; Στους γνωστούς τοκογλύφους. Και που θα πάνε τα λεφτά; Πάλι στους τοκογλύφους. Μάλιστα θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο δεν θα επιτρέπεται ούτε 1 ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να πάει για καμία άλλη δαπάνη εκτός τοκοχρεολύσια, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του χρέους.


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
78 δις θα εισπραχθούν μέχρι το 2015 για να γίνει, όπως λέει ο κ. Βενιζέλος, το χρέος μας βιώσιμο. Αυτά θα συμβούν αν πετύχουμε όλους τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Υποθέτουμε λοιπόν ότι πετυχαίνουμε όλους τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, κάτι που κανένας σοβαρός οικονομικός αναλυτής στον κόσμο δεν δέχεται. Το 2015 θα έχουμε χρέος 350 δις ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο χρέος από ότι είχαμε το 2009 και το 2010. Το καινούριο στοιχείο όμως είναι το εξής: όταν είχαμε 300 δις ευρώ χρέος στο τέλος του 2009 η πληρωμή των τόκων ανέρχονταν στο 5% επί του ΑΕΠ. Το 2015, όταν θα φτάσουμε στα 350 δις ευρώ χρέος, το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι πάνω από 9% του ΑΕΠ. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει 31 δις ευρώ τόκους την ίδια στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις του Ελληνικού δημοσίου είναι 22 δις ευρώ. Θέλουν να μας πείσουν ότι αυτή η δυναμική επέκταση των τόκων κάνουν βιώσιμο το χρέος. Δηλαδή χρεοκοπήσαμε με μικρότερο χρέος το 2009-2010 καθώς και με πολύ μικρότερες υποχρεώσεις αποπληρωμής των τόκων. Τώρα μας λένε ότι αφού κάνουμε νέες θυσίες και αφού ξεπουλήσουμε τον δημόσιο πλούτο και αφού θα έχουμε και μεγαλύτερο χρέος και μεγαλύτερες δαπάνες για την πληρωμή των τόκων θα έχουμε βιώσιμο χρέος. Πρέπει να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι μας δουλεύουν; Προφανώς όχι, κοινή λογική χρειάζεται. Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι το εξής: αν φτάσουμε στο 2015 ποια θα είναι η προοπτική μας; Πώς θα αναχαιτίσουμε το χρέος μας; Θα καλέσουμε πάλι τον κόσμο να του πάρουμε ο,τι έχει απομείνει; Επίσης τότε τι θα έχουμε να πουλήσουμε σαν χώρα για να ξεπληρώσουμε ή να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος σαν χώρα; Τότε θα τα έχουμε πουλήσει όλα. Δεν θα έχουμε τίποτα. Μόνο εθνικό έδαφος, για το οποίο γίνεται όλη αυτή η ιστορία.
Χθες η wall Street Journal, κατεξοχήν εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στις ΗΠΑ, περιέγραφε πόσο πλούσια είναι η Ελλάδα σε ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα, πόσο πλούσια είναι η Ελλάδα σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και πόσο πλούσιοι είναι οι Έλληνες από άποψη εναλλακτικών μορφών εισοδήματος. Η περιγραφή καταλήγει με τη σημείωση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει διότι είναι πλούσια σε περιουσιακά στοιχεία.
Άρα προκύπτει ότι με το μεσοπρόθεσμο δεν επιχειρείται η ανάταξη της οικονομίας αλλά η ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Όποιος όμως πιστεύει ότι αυτή η προσπάθεια θα μείνει μόνο στο επίπεδο της δημόσιας περιουσίας απλά αυταπατάται.
ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Η επιβολή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα δημιουργήσει τέτοια ύφεση στην Ελληνική οικονομία που προσωπικά αμφιβάλω αν θα μπορέσει να ισχύσει το 2012. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιστωτικό γεγονός, να καταρρεύσουν οι τράπεζες δηλαδή και να χάσουν οι πολίτες τις καταθέσεις τους. Τα δάνεια όμως θα παραμείνουν διότι αυτά τα εγγυάται η ΕΚΤ. Επίσης μπορεί να υπάρξει και άτακτη κατάρρευση της χώρας που όλο και περισσότεροι την προβλέπουν αρχές του 2012. Δεν ξέρω αν αυτό θα επιβεβαιωθεί αλλά σε συνδυασμό με την κατάσταση της ευρωζώνης μια τέτοια εξέλιξη γίνεται ολοένα και πιο πιθανή.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Δεν πρέπει να μας επηρεάσει το γεγονός ότι θα περάσει από τη βουλή το μεσοπρόθεσμο δεν σημαίνει ότι τελειώνει ο αγώνας. Τότε ξεκινάει και συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά. Προσπαθούν να πείσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου ότι αν περάσει το μεσοπρόθεσμο τελείωσαν όλα. Δεν είναι όμως έτσι. Άλλο είναι να περάσει ένα νομοσχέδιο από τη βουλή και άλλο είναι να εφαρμοστεί στην πράξη. Σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη, στο αν θα εφαρμοστεί, με ποιους όρους ή αν ανατραπεί στην πράξη από τον λαό. Αυτό πρωτίστως σημαίνει οργάνωση. Χρειάζεται συλλογική δράση και συγκεκριμένα πολιτικά προστάγματα. Πρέπει να τεθεί το ερώτημα του τι διεκδικούμε. Τα διεκδικούμενα πρέπει να επιτρέπουν στον λαό αφενός να σώσει τον εαυτό του και τη χώρα του και αφετέρου επιτρέπει την ενότητά του, την δυνατότητα δηλαδή ο καθένας, ανεξάρτητα από την ιδεολογία του και την πολιτική του τοποθέτηση, να ενταχθεί σε αυτό το κίνημα και να παλέψει συνειδητά για τους στόχους του. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι στόχοι; Ο πρώτος θα πρέπει να είναι να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς, γιατί μιλάμε για καθεστώς. Φυσικά το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί μαζί με όλους αυτούς που το δημιούργησαν. Δεύτερον πρέπει να καθίσουν όλοι οι υπεύθυνοι στο σκαμνί, όλοι αυτοί που οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα στο ολοκαύτωμα. Τρίτον να σταματήσει εδώ και τώρα η τοκογλυφία εναντίον της Ελλάδας. Τέταρτον θα πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά της υποτέλειας και της εξάρτησης. Τα δεσμά που μας έχουν επιβάλει με το ευρώ. Πέμπτον χρειάζεται επιτέλους δημοκρατία σε αυτό τον τόπο. Πρέπει να κατακτήσουμε τη δημοκρατία με βάση τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτά τα πέντε ζητήματα μπορούν να μας ενώσουν, εάν μάθουμε να βάζουμε τις ιδεολογικές μας ταυτότητες στην τσέπη μας και να μην τις προτάσσουμε. 

Πηγή : http://aganaktismenoikalamatas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...