Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Hμέρες διαπλοκής σε Βουλή και Κυβέρνηση

Aπό το blog "Λόγιος Ερμής":

"Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες (Ανάσταση της διαπλοκής εν όψει εκλογών) ότι εν όψει εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να κλείσουν όσους ανοιχτούς λογαριασμούς έχουν με την διαπλοκή. Όσα ακολούθησαν κάνους πολλούς να πιστεύουν ότι ουσιαστικά αυτές τις μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου – Βενιζέλου ανασυστήνεται η διαπλοκή (σε πολλές περιπτώσεις με τα ίδια πρόσωπα).
Της Αγίας Ρυθμίσεως συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών ορίσθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή της 28ης Ιουλίου. Σε κάθε αίθουσα όπου συζητιόταν νομοσχέδιο υπήρχε και ένας ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Ο κ. Βενιζέλος με προσωπική του παρέμβαση έδωσε στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ του Σ. Κόκκαλη 35.000 «κουλοχέρηδες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στον κ. Μυτιληναίο τη δυνατότητα να πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ με εγγυημένη τιμή, που θα την πληρώνει ο καταναλωτής (μέσα από το ειδικό τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), κάτι που όπως λέγεται αρνείτο σθεναρά να κάνει η κ. Μπιρμπίλη.

Ο Παπακωνσταντίνου άναψε, ύστερα από πολλές “πιέσεις” το «πράσινο φως» για την αποθήκη Φυσικού Αερίου, που ζητούσε η KAVALA OIL

Ειδικότερα:

Ιντραλότ

Μέχρι τώρα ο Βενιζέλος έδινε 15.000 «κουλοχέρηδες» στον ΟΠΑΠ και την ΙΝΤΡΑΛΟΤ που είναι μέχρι το 2013 η μοναδική τεχνολογική πάροχος του Οργανισμού. Όλοι του έλεγαν ότι δίνει πολλά και χωρίς διαγωνισμό. Αφού άκουσε τον προβληματισμό και τις καταγγελίες, ο Βενιζέλος «προσαρμόσθηκε» στην κριτική: δίνει και τους 35.000 «κουλοχέρηδες» που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα στον ΟΠΑΠ και την ΙΝΤΡΑΛΟΤ! Έδωσε δηλαδή χωρίς διαδικασία, χωρίς διεθνή διαγωνισμό δισεκκατομύρια ευρώ.

Οι βουλευτές το κατήγγειλαν. Έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».

Όμως, ο κ. Βενιζέλος είχε έτοιμη την απάντηση: εξήγησε ότι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να συγκεντρωθούν 5 δις ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η 6η δόση του δανείου και δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο το πλαίσιο στήριξης του δημοσίου χρέους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πουληθούν όσο το δυνατό ακριβότερα ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ αξιοποιώντας όσο καλύτερα γίνεται τα περιουσιακά τους στοιχεία, το υπόλοιπο του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το δημόσιο και το μάνατζμεντ τους.

Δηλαδή, στο όνομα αυτής της κυβερνητικής «λογικής» κάθε φορά που θα εκκρεμεί δόση από το Ταμείο στήριξης θα παίρνουν όποιες «αποφάσεις» θέλουν…χωρίς βέβαια διαφανείς διαδικασίες.

Μυτιληναίος

Με την ρύθμιση Παπακωνσταντίνου η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης με φυσικό αέριο θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και θα απολαμβάνει εγγυημένης τιμή, που θα επιβαρύνει το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ που το πληρώνει κάθε καταναλωτής στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ως τώρα η εγγυημένη τιμή υπήρχε μόνο για μονάδες που έβγαζαν μέχρι 35 MW.

Από την ρύθμιση κερδίζει ο Μυτιληναίος που έχει εν λειτουργία μονάδα που παράγει 334 MW.
Να θυμίσουμε ότι η μονάδα του Αλουμίνιον κατασκευάσθηκε αρχικά ως αυτοπαραγωγός (δηλαδή για να δίνει ενέργεια μόνο στην Αλουμίνιο), όμως επί ΝΔ έγινε παραγωγός. Δηλαδή η Αλουμίνιον πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ και το αγοράζει – καταναλώνει από την ΔΕΗ πολύ φθηνότερα. Άρα βγάζει χρήματα.

Μετά η Αλουμίνιον άρχισε να πιέζει ώστε από απλή μονάδα συμπαραγωγής (ΣΗΘ) να γίνει μονάδα υψηλής αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), επειδή οι ΣΗΘΥΑ έχουν προνομιακή αντιμετώπιση. Μάλιστα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη είπε ότι η μονάδα της Αλουμίνιον λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας επί 3 χρόνια «με την επίκληση του επιχειρήματος ότι πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στους κώδικες διαχείρισης και συναλλαγών του συστήματος».

Η Μπιρμπίλη αρνιόταν να ικανοποιήσει το αίτημα της Αλουμίνιον. Τώρα όμως ο Παπακωνσταντίνου όχι μόνο το ικανοποιεί, αλλά αποφασίζει να αντιμετωπιστεί τιμολογιακά ως να είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Έτσι επιδοτείται από την πολιτεία η τιμή αγοράς του ρεύματος από τη συγκεκριμένη μονάδα της Αλουμίνιον, επιβαρύνοντας με ένα τεράστιο κόστος το λογαριασμό του ειδικού τέλους των ΑΠΕ, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Σημείωση: ήταν τέτοιο το πολιτικό ενδιαφέρον της υπόθεσης που αναγκάσθηκε ο Καρατζαφέρης να αφήσει το κτήμα του στην Αταλάντη για να στηρίξει την ρύθμιση υπέρ του επιχειρηματία.
(για το ίδιο θέμα διαβάστε και την ”Ελευθεροτυπία“)

Κοιτάσματα Καβάλας
Για τα κοιτάσματα της Καβάλας, τα καλά νέα άρχισαν να «τρέχουν», όπως διαβάζουμε, από την περασμένη Πέμπτη: πρώτα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και, τελικά, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Energean Oil & Gas Μαθιό Ρήγα στην Αθήνα είπε το πολυπόθητο «ναι» στο δικαίωμα προτίμησης που έθετε η εταιρεία αυτή μαζί με την Kavala Oil για την κατασκευή χώρων αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Η απόφαση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Kavala Oil για πολλά χρόνια!

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, χωρίς να έχουν ακόμα διασταυρωθεί, ότι η κυβέρνηση με φωτογραφική διάταξη έδωσε παράταση για δυο πενταετίες στην έρευνα και αύξησε το πεδίο ερευνών στην ξηρά από 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στη θάλασσα από τα 1.500 στα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ακολουθούν και άλλα
Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπόσχεται στο μεταξύ και χρήματα από το ΕΣΠΑ. Ενώ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσες φωτοβολταϊκό πάρκο 200 μεγαβάτ και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς στην Πτολεμαϊδα με κόστος έργου 1 δις ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν αυτή της Μακεδονικής Φωτοβολταϊκής στην οποία συμμετέχουν: Ελλάκτωρ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Damco και η Διεθνής Κατασκευαστική. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι φιλική προς την κυβέρνηση εταιρεία – αλλά το γεγονός ότι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό υπήρξαν και χορηγοί στα «πράσινα συνέδρια» που διοργάνωσε ο αδερφός του πρωθυπουργού, δεν απασχολεί κανέναν στην Βουλή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...