Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ-Σαρκοζί κατάργησαν την αρχή της ομοφωνίας

Την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας για τη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά και την τιμωρία όσων δεν θα σέβονται βασικούς κανόνες όπως το ύψος του ελλείμματος, συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνάντευξη μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο, πρόσθεσε, η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον αυτά το θελήσουν.
 
Το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.
 
Οι δύο ηγέτες πρόσθεσαν ότι Παρίσι και Βερολίνο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012, ενώ είπαν πως συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση.
 
«Όσον αφορά αυτά που έχουμε πει για την ΕΚΤ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Απορρίπτουμε την ιδέα των ευρωομολόγων», υπογράμμισε η Μέρκελ.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές απαιτούνται άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης.
 
Πηγή "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...