Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων


Σειρά δικαστικών αποφάσεων δικαιώνουν συμβασιούχους που εργάζονταν από το 2001, ακόμα και αν υπέβαλλαν τις αγωγές τους το 2006, το 2007 ή και αργότερα.

Η δικαιοσύνη λοιπόν ανάβει το πράσινο φως σε χιλιάδες συμβασιούχους να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους , ενώ τους επιδικάζουν και σημαντικά ποσά ως αναδρομικά.


Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», προχωρά και πέρα από τη νομολογία που χάραξε πρόσφατα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την 7/11 απόφαση και δικαιώνει συμβασιούχους του δημοσίου, δήμων, ΑΕΙ, ΟΤΕ κ.α.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμβασιούχου, ο οποίος ξεκίνησε τις διαδοχικές συμβάσεις το 2002, (ενώ είχε προηγηθεί μια μικρής διάρκειας σύμβαση ενάμιση χρόνο νωρίτερα) δηλαδή μετά τη συνταγματική απαγόρευση, ωστόσο δικαιώθηκε, καθώς το δικαστήριο στηρίχθηκε κατευθείαν στο φιλεργατικό και προστατευτικό για τους συμβασιούχους νόμο 2112/20 (επί Ελευθερίου Βενιζέλου), χωρίς να ασχοληθεί με το γεγονός ότι η αγωγή ασκήθηκε πριν ή μετά τη δυσμενή αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 ή το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ.

Η συμβασιούχος κέρδισε στο Εφετείο, ο Δήμος ωστόσο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο με επίκληση των συνταγματικών διατάξεων που απαγορεύουν τη μετατροπή συμβάσεων.

Το Β’ τμήμα, ωστόσο, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, αλλά και την αρνητική εισήγηση, δικαίωσε πλήρως την εργαζόμενη, ανοίγοντας το δρόμο και για χιλιάδες άλλους συμβασιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...