Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Βροντερό «παρών» με αγανάκτηση, ξύλο και πάθος



Αγανακτισμένοι πολίτες από όλο τον κόσμο διαδήλωσαν χθες σε 82 χώρες «καταγγέλλοντας» το παγκόσμιο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για την κατάρρευση των οικονομιών και την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, σε 951 πόλεις διαδηλωτές έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή» κατέκλυσαν δρόμους και πλατείες φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής ανισότητας.
Στις περισσότερες χώρες οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα, ενώ στην Ευρώπη υπήρχε ιδιαίτερη ένταση λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Στην Φρανκφούρτη 5.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν μέσα από την βοσνιακή πόλη του Σαράγεβο κρατώντας στα χέρια τους εικόνες του Τσε Γκεβάρα. Επίσης, μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο, όπως και στην Ισπανία που αποτελεί άλλωστε τη γενέτειρα του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Ακόμη, χιλιάδες πολίτες βρήκαν στους δρόμους του Σίδνεϊ, του Τόκιου, της Μανίλα, του Χονγκ Κονγκ και της Σεούλ, καθώς επίσης και στη Νέα Υόρκη το κίνημα «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ» για άλλη μία φορά έδωσε δυναμικό «παρών».
Βίαια επεισόδια στη Ρώμη
Την ίδια στιγμή σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της πορείας για την παγκόσμια αλλαγή. Αν και ο η συντριπτική πλειοψηφία που συμμετείχαν στη διαδήλωση κινήθηκε ειρηνικά στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, μερικές ομάδες κουκουλοφόρων αποσπάστηκαν από την υπόλοιπη μάζα καίγοντας αυτοκίνητα, σπάζοντας βιτρίνες ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Πεδίο μάχης θύμιζαν οι δρόμοι γύρω από το Κολοσσαίο με αποτέλεσμα πάνv από 70 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί, να τραυματιστούν και μάλιστα τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τις βίαιες αυτές πράξεις, ανησυχητικό σημάδι και δήλωσε πως οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.
Στο πλευρό των αγανακτισμένων τάσσεται ο ιταλός νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. «Οι νέοι έχουν δίκιο. Εδώ είμαστε εμείς αγανακτισμένοι με την κρίση, φαντασθείτε αυτούς που είναι 20 ή 30 χρονών», φέρεται να δήλωσε.
Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, οι διαδηλωτές Υόρκη του κινήματος «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ» στη Νέα Υόρκη από το Zuccotti Park του Manhattan έως την Times Square πλησίαζαν τους 5.000 αν και δεν έλειψαν οι συλλήψεις 70 ατόμων από την αστυνομία.
Και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών οι «Αγανακτισμένοι» έδωσαν βροντερό παρών: 5. 000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Los Angeles και 2 000 στο Pittsburgh.
Η Μαδρίτη ήταν μία από τις διάφορες πόλεις της Ευρώπης που συγκέντωσε πολλούς διαδηλωτές. Ωστόσο, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο πλήθος φορώντας κράνη και ξεκίνησαν τα «ρημάζουν» ξένες περιουσίες. Ο απολογισμός ήταν καμένα αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα κατεστραμμένα και σπασμένα παράθυρα. Ωστόσο στο σύνολο της η συγκέντρωση στη Μαδρίτη είχε μία γιορτινή ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ η απεσταλμένη του BBC στην ισπανική πρωτεύουσα οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν πλησίαζαν τους 10.000, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην παιδεία και την υγεία. Πραγματοποίησαν ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία στην Puerta del Sol Square, απ' όπου ξεκίνησε η διαμαρτυρία των Αγανακτισμένων στις 15 Μαΐου.
Στην Πορτογαλία 20.000 συγκεντρώθηκαν στην Λισαβόνα και άλλοι τόσοι στο Πόρτο.
Στην Ελλάδα, 2.000 περίπου συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή και άλλοι 2.000 έδωσαν το παρών στη Θεσσαλονίκη.
Τουλάχιστον 1.000 άτομα διαδήλωσαν στο Λονδίνο μπροστά στο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Τέλος, δεν ήταν λίγοι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...