Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εξαιρούνται από περικοπές οι υπάλληλοι σε γραφεία υπουργών, βουλευτών και κομμάτων

Τροπολογία-σοκ κατατέθηκε τη Δευτέρα στο πολυνομοσχέδιο από την κυβέρνηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα παροχής έως και 90 ωρών μηνιαίως για τους αποσπασμένους και διατεθειμένους υπαλλήλους στα γραφεία υπουργών, βουλευτών αλλά και κομμάτων, την ίδια στιγμή που το ανώτατο όριο υπερωριών για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι μόνο 20 ώρες.


Μεταξύ των νομοτεχνικών παρεμβάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες

για το πολυνομοσχέδιο προστέθηκε εδάφιο στο άρθρο 20, το οποίο αναφέρει ότι ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 3205/2003, όπου καταγράφεται το καθεστώς υπερωριών για συνεργάτες υπουργών, βουλευτών και κομμάτων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν αποσπασθεί ή διατεθεί στα παραπάνω γραφεία.


Συγκεκριμένα, για τους «ημετέρους» σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει ο καθορισμός των υπερωριών, νυκτερινών και Κυριακών τις 90 ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο στα γραφεία του προέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών, των υφυπουργών, της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των πολιτικών κομμάτων και του Ελληνα επιτρόπου στην ΕΕ. Σε 70 ώρες συνολικά τον μήνα διαμορφώνονται οι υπερωρίες για τους υπαλλήλους των γραφείων των γενικών και ειδικών γραμματέων, καθώς και των διοικητών ασφαλιστικών οργανισμών.


Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 με την υπογραφή του Μνημονίου είχαν μειωθεί οι ώρες που χρεώνονται ως υπερωρίες το απόγευμα, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες σε 40 ώρες μηνιαίως, και με το Μεσοπρόθεσμο υπήρξε νέα μείωση κατά 50% (δηλαδή 20 ώρες). Σύμφωνα με τον νόμο 3205/2003 παραπέμπεται ο καθορισμός του τελικού πλαφόν σε υπουργική απόφαση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βεβαιώνουν ότι τα ανώτατα όρια καθορίζονται από τον συγκεκριμένο νόμο, δηλαδή 90 και 70 ώρες αντίστοιχα για κάθε κατηγορία υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για όσους κατέχουν θέση ευθύνης (προϊστάμενοι, διευθυντές και γενικοί διευθυντές) ότι δεν θα λαμβάνουν καθόλου υπερωρίες λόγω του επιδόματος θέσης που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.


Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν έχουν αποκλειστεί ούτε οι μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία βουλευτών και υπουργών, αφού σύμφωνα με την τροπολογία που έχει κατατεθεί για το άρθρο 32 θα μπορούν να λαμβάνουν «επιδόματα ή παροχές που προβλέπονται από τις καταργούμενες διατάξεις και τα οποία, κατά παραπομπή άλλων διατάξεων, χορηγούνται σε λειτουργούς ή υπαλλήλους, που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου».


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αναφορά για τους υπαλλήλους που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του μισθολογίου είναι οι μετακλητοί συνεργάτες υπουργών και βουλευτών που θα συνεχίσουν -μαζί με τους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων- να λαμβάνουν όλα τα επιδόματα που θα καταργηθούν στον δημόσιο τομέα.


Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αρκετοί συνεργάτες υπουργών επιθυμούν να αποδεσμευτούν από τα καθήκοντά τους λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και της μηδαμινής διαφοροποίησης στις αμοιβές τους από το σύνολο των υπαλλήλων. Ακόμα όμως και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες η πρόβλεψη για ανώτατο πλαφόν στους «ημετέρους» τετραπλάσιο από αυτό που ισχύει στο σύνολο των υπαλλήλων αποτελεί, σύμφωνα με συνδικαλιστές, πρόκληση μπροστά στη μείωση των αμοιβών έως και 60% που επιφέρει το νέο μισθολόγιο.


 Πηγή: http://alexiptwto.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...