Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Επιστολή από τους AΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ


10 Ιουλίου 2011, Ικαρία

Το κίνημά μας στην Ικαρία είναι 18 μόλις ημερών και η κύρια δράση μας έως τώρα ήταν ενημερωτική. Εμπνεόμενοι από τις αρχές του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, αναγνωρίζουμε ότι το πρώτο βήμα για κάθε αγώνα είναι η ενημέρωση του κοινού και ο διάλογος ώστε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από το πλήθος των μπερδεμένων και αντιφατικών πληροφοριών με τις οποίες μας βομβαρδίζουν προκειμένου να μας καταστήσουν αδρανείς. Για το σκοπό αυτό μαζευόμαστε στη πλατεία Αγίου Κηρύκου μια φορά την εβδομάδα και διαβάζουμε άρθρα, προβάλλουμε διαλέξεις και ντοκυμαντέρ.

Όμως η δράση μας δεν είναι μόνο ενημερωτική. Πιστεύουμε βαθιά στη κοινή δράση και συμμετέχουμε στις λαϊκές συνελεύσεις που συγκαλεί κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο του νησιού μας (όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας και ΕΛΜΕ Ικαρίας). Τέλος, σχεδιάζουμε άλλες δράσεις όπως η προετοιμασία λίστας με προϊόντα που θα μποϋκοτάρουμε και προϊόντα που προτιμούμε ενισχύοντας πρωτίστως την τοπική οικονομία, παραστάσεις διαμαρτυρίας όταν συντρέχει λόγος (π.χ. επίσκεψη Βουλευτή Ν.Σάμου).
Η προσπάθεια υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, και μάλιστα με τρόπο επιθετικό, όπως διαφαίνεται από την εντατικοποίηση της κρατικής βίας και καταστολής και της κρατικής προπαγάνδας εναντίον της πλατείας και των δρόμων, κάνει επιτακτική την κοινή δράση με κάθε ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και την εύρεση δημιουργικών τρόπων δράσης στα πλαίσια της μη βίας. 
Σκοπός μας πρέπει να είναι η ενεργή προστασία των δημόσιων και κοινών μας αγαθών και η ακύρωση στη πράξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου. Ειδικότερα προτείνουμε την ενταντικοποίηση δράσεων που εκθέτουν τη βία του κράτους απέναντί μας και τη λεηλασία των κοινών μας αγαθών, όπως τη διοργάνωση σιωπηλών διαμαρτυριών και μάλιστα από γυναίκες ή ομάδες ανθρώπων ντυμένες στα μαύρα μπροστά στη Βουλή και στους χώρους που ξεπουλιούνται.
Προτείνουμε επίσης την πανελλαδική διοργάνωση κήρυξης στάσης πληρωμών από τους πολίτες στο Κράτος. Για παράδειγμα, αν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και καταθέσει πινακίδες και άρα οι περισσότεροι κυκλοφορούν «παράνομα», θα είναι πρακτικά αδύνατο να τιμωρηθούν όλοι. 
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της προσπάθειας ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης αξιοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία, ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας την ευρύτερη εικόνα και να κατανοήσουμε τι σχέση έχουν τα κοινά μας αγαθά, -όπως ο ήλιος, ο αέρας, τα νερά, τα βουνά-, και η γη μας με τις νέες μορφές ενέργειας και το είδος της πράσινης ανάπτυξης που προωθούν με τόσο βίαιο τρόπο, και με τη κλιματική αλλαγή. Να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς σημαίνει για μας και τις κοινότητές μας η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και ο ολοένα μεγαλύτερος αποκλεισμός μας από τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται η ίδια μας η ζωή και η ποιότητα ζωής μας (π.χ. Νοσοκομεία, σχολεία και Πανεπιστήμια, η προγονική μας γη, ενέργεια και νερό ανάμεσα σε πολλά άλλα).
Αδέλφια σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και όπλο την αλήθεια- το πιο ισχυρό απʼ όλα τα όπλα τους. Ό,τι περιέγραψε ο Γκάντι ως στάδια ενός αγώνα το ζήσαμε: πρώτα μας αγνόησαν, μετά μας χλεύασαν και τώρα μας πολεμούν. Και από τη στιγμή που άρχισαν να μας πολεμούν, τότε είναι που κερδίσαμε.
Με θερμούς χαιρετισμούς προς όλες της πλατείες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...