Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ομόφωνο «όχι» από τους πρυτάνεις



Ομόφωνο «όχι» από τους πρυτάνειςΤην πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών. Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.
«Ζητούμε από την βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας», τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου. Όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.
Ως προς τις αντιδράσεις, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο. «Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν», τόνισε ο κ.Παπαθεοδώρου. «Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου», πρόσθεσε ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας».
Πάντως, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών διέψευσε την πληροφορία, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα που διοικεί, σε περίπτωση που γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους από τη βουλή. «Ανέφεραν το παν/μιο ως ταραχοποιό. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στην τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. «Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια», ανέφερε. Ο κ.Μυλόπουλος πρόσθεσε ότι καθήκον των καθηγητών είναι να υπερασπισθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αποτρέψουν την μετατροπή του«σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς», ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο«προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επέμεναν στο ομόφωνο της απόφασης τους. «Κάποιοι λένε ότι διαφωνούν οι πρυτάνεις», τόνισε ο πρύτανης του παν/μιου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Η αλήθεια είναι ότι διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της» πρόσθεσε. Σε αυτό το σημείο, ο κ.Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου που έχουν υπογράψει περισσότερα από 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη. Οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία», τόνισε κάνοντας λόγο για «ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του παν/μιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο «η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.
Όπως τόνισαν, η πλειονότητα των συνταγματολόγων έχει εντοπίσει προβλήματα συνταγματικότητας, ενώ υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και οκτώ γνωμοδοτήσεις. Προανήγγειλαν δε ότι η σύνοδος θα επεξεργαστεί μια προς μια τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατυπώσει άρθρο προς άρθρο τις αντιρρήσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...