Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

...Xepoulization



thumb
Του Δημήτρη Μυ

Κορυφώνονται --«λέει»-- οι διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί το επίθετο που θα συνοδεύσει την ελληνική χρεοκοπία: Θα είναι «επιλεκτική» ή «απόλυτη» , «τακτική» ή «άτακτη»; Θα συνοδεύεται από κούρεμα με την ...ψιλή ή «λίγο στο πλάι»; Σε κάθε περίπτωση, όπως και να ονομαστεί η οικονομία-- και κυρίως οι εργαζόμενοι -- της χώρας ζουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Μια από αυτές τις συνέπειες η σημαντικότερη ίσως είναι η «μηχανή» που έχει στηθεί (και στελεχωθεί με εγχώριο επικεφαλής τον κύριο Μητρόπουλο) για το...

 κούρεμα της δημόσιας περιουσίας.
Αξιοποιώντας τη σκόνη που σηκώνεται από την άγρια διαπραγματευτική μάχη (όχι αυτή τη μάχη δεν τη δίνει η ελληνική κυβέρνηση, οι ελέφαντες των αγορών και οι ισχυρές δυνάμεις κονταροχτυπιούνται για το πως θα μας... κουρέψουν) η βασική δουλειά συνεχίζεται απρόσκοπτα:
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ενα ακόμη βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με τη δημοσίευση των προσκλήσεων εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η κυβέρνηση αναζητά συμβούλους για :
  • περιφερειακά αεροδρόμια
  • μικρούς λιμένες
  • τα ΕΛΤΑ,
  • τη Λάρκο,
  • τα μεταλλευτικά δικαιώματα,
  • την Τραινοσε
  • και το Καζίνο της Πάρνηθας.
Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση (και η ΝΔ για να μην ξεχνιόμαστε) έχουν συμφωνήσει με την τρόικα που απαιτεί από την Ελλάδα να πωλήσει ακίνητη περιουσία και ποσοστά σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντλήσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Το ξεπούλημα, όπως είναι επίσης γνωστό θεμελιώνεται στον εκβιασμό για την εκταμίευση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα, μετά τα δάνεια ύψους 110 δις ευρώ που έλαβε το 2010 με το πρώτο μνημόνιο (και παρ ότι «λεφτά υπάρχουν».
Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να εισπραχθούν εφέτος συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ.
Έτσι, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (εδώ θα μεγαλουργήσει ο κύριος Μητρόπουλος) ή Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να εισπράξουν 1,3 δισ. ευρώ από την διάθεση ποσοστών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ και την πώληση των Κρατικών Λαχείων.
Με μια λέξη-- που ίσως στο μέλλον υιοθετηθεί από την εύπλαστη αγγλική γλώσσα για να περιγραφεί η λεηλασία μιας χώρας με την μέθοδο των ιδιωτικοποιήσεων--- Xepoulization.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...