Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Νέο Μνημόνιο από Σεπτέμβριο (Με τις υγείες μας!)

Η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης για το «πακέτο» της διάσωσης της Ελλάδας σηματοδοτεί και την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο Μνημόνιο. Θα αρχίσουν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου με την τρόικα, επιβεβαίωσαν χθες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο διευκρινίσεων που έδωσαν σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Το νέο Μνημόνιο, που θα αποτελέσει επέκταση του Μεσοπρόθεσμου θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο περίπου.
Οι ίδιες πηγές αποσαφήνισαν τα εξής:
1 Το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 159 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό:

Τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις των εταίρων στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό έχουν ενσωματωθεί 45 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το προηγούμενο δάνειο που χορηγήθηκε τον Μάιο 2010, ύψους 110 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει ποσό 20 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθει συνολικά σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης των ομολόγων και τα 12,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμα επαναγοράς.
Εως 54 δισ. η μείωση του χρέους
2 Η μείωση του ελληνικού χρέους από τη χθεσινή απόφαση υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (12 % του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής (12 % του ΑΕΠ).
Επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια
3 Για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα χρειαστεί τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού και επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια. Δεν αναμένονται δυσκολίες...
4 Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα είναι 28 δισ. (παρ' ότι αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 50 δισ.).
Η επιλεκτική χρεοκοπία αναμένεται να κηρυχθεί από τους οίκους αξιολόγησης μετά τις πρώτες ανταλλαγές ομολόγων και ελπίζεται από τις Βρυξέλλες ότι η διάρκειά της θα είναι μικρή (ορισμένες ημέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...